Punct de vedere al AICPS - Cod de proiectare seismică – Partea I – Prevederi de proiectare pentru clădiri, indicativ P 100-1/2025 -transmis la Ministerul Dezvoltării
Vă informăm asupra - Punctului de vedere al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) Cod de proiectare seismică – Partea I – Prevederi de proiectare pentru clădiri, indicativ P 100-1/2025 transmis la Ministerul Dezoltării Lucrărilor Publice și Administrației:
Către MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI
În atenția Domnului Ministru Attila-Zoltán CSEKE,
Ref: Adresa nr. 137142/20.06.2025 - Punct de vedere al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) Cod de proiectare seismică – Partea I – Prevederi de proiectare pentru clădiri, indicativ P 100-1/2025
Domnule Ministru,
În urma solicitării dumneavoastră am demarat un proces de consultare în rândul membrilor Asociației noastre, iar în cele ce urmează vă transmitem un prim punct de vedere cu privire la această problematică.
Apreciem că eventuala adoptare și intrare în vigoare a noii ediții P100-1/2025 va impacta România la nivel științific, comunitar european și economic. Conștienți și responsabili de importanța și necesitatea unui fond construit rezilient, durabil și sustenabil, în calitate de ingineri constructori proiectanți de structuri ne exprimăm opinia bazată pe experiența profesională și studierea documentului P100-1/2025 de către asociația noastră.
O particularitate a P100-1/2025 este legată de numeroasele prevederi cu caracter empiric ce par izvorâte din cazuri particulare, dar care sunt enunțate cu caracter general și deosebit de restrictiv, împiedicând utilizarea de soluții inovatoare bazate pe investigații numerice și experimentale. Considerăm că prin aceasta se descurajează progresul științific bazat pe cunoaștere aprofundată și cercetare.
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat la o integrare în spațiul economic european care ne-a adus, indubitabil, beneficii și o dezvoltare economică deosebită. Integrarea are loc pe mai multe planuri, unul dintre acestea fiind armonizarea reglementărilor tehnice românești cu cele europene. Din păcate, codul P100-1/2025 nu converge la linia armonizării, ci e mai degrabă conflictual cu omologul său cod european EN 1998 -1.
Studiile efectuate până în prezent ne arată că adoptarea lui P100-1/2025 va avea ca și consecință directă o creștere medie de cca. 30% până la 200% a consumului de materiale la nivelul fundațiilor și al elementelor verticale seismo-rezistente (rezultate prezentate public la conferințele naționale Prefbeton 2024 și AICPS 2025). Apreciem că aceasta va impacta economic semnificativ și va duce la scăderea volumului de investiții din România pe perioada de aplicare a noului P100-1/2025.
Considerăm că la elaborarea unui astfel de cod de proiectare trebuie să participe toți profesioniștii din practica proiectării, iar efectele estimate de aplicarea lui ar trebui supuse unei ample consultări a tuturor celor cărora vor produce efecte: investitori, societate civilă, autorități, constructori, proiectanți. În ceea ce îi privește pe proiectanți dialogul real și o consultare corespunzătoare au fost insuficiente.
Pe baza celor de mai sus, conchidem că aprobarea codului P100-1/2025 ar fi inoportună în acest moment. Drept urmare solicităm amânarea publicării lui, până ce date certe, rezultate în urma unui studiu mai amplu de impact, vor putea fundamenta o decizie, echilibrată la nivel economic, social, legal, a riscului asumat și al practicii curente de proiectare și de construire.
Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la graba și momentul în care se intenționează promovarea codului.
Considerăm că adevărata problemă este tocmai celeritatea cu care se dorește promovarea noului cod, care va conduce la implicații majore, în condițiile în care avem un cod și o legislație în funcțiune pe baza cărora se construiește astăzi. Totodată codul ar trebui să fie armonizat cu noul Eurocode 8 care se află în fază de elaborare finală și de promovare, a Anexelor Naționale care vor trebui elaborate și în același timp cu Codul Construcțiilor, care încă nu are formă finală.
Un alt aspect care ne preocupă este gradul de aplicare și implementare chiar a prevederilor codului de proiectare seismică în vigoare.
Conștienți de impactul uriaș pe care noul cod îl va avea, prin ampla sa comunitate de specialiști cu experiență în proiectarea structurilor, AICPS își exprimă disponibilitatea pentru a lua parte la o analiză mai aprofundată privind oportunitatea și fezabilitatea implementării unui nou cod de proiectare seismică.
În perioada următoare vom reveni cu un răspuns documentat cu cifre și comparații la solicitările exprimate în adresa dumneavoastră.
Cu considerație,
Președinte AICPS
Ing. Dragoș Marcu