Noutăți și informații utile

Mituri despre cutremur. Paradigma blocurilor construite după 1977 și rolul inginerului proiectant de structuri

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 04.03.2024

Un inginer proiectant de structuri este o persoană care se asigură că avem clădiri puternice și sigure, astfel încât oamenii să poată locui și lucra în ele în siguranță. Ei folosesc matematica și știința pentru a face clădirile să fie rezistente la diferiți factori externi, de la un vânt puternic la cutremure. O casă mai sigură înseamnă o casă care este bine gândită și calculată. Locuim și ne desfășurăm activitatea zilnică în clădiri cu structură configurată de un inginer proiectant de structuri. În drumul spre casă/birou venim în contact cu lucrări inginerești. Rolul unui inginer proiectant de structuri nu se oprește când lucrarea este finalizată. Un inginer proiectant de structuri rămâne mereu în alertă prin expertizarea lucrărilor, educarea oamenilor spre prevenție, caută constant și propune soluții care să vină în sprijinul și pentru siguranța noastră, a tuturor. detalii »

START înscrieri la Conferința Națională AICPS32/ 5-7 iunie , Hotel Internațional, IAȘI

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 28.02.2024

Avem onoarea de a vă anunța că dăm startul înscrierilor pentru cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS, care va avea loc la Iași, în perioada 5-7 iunie 2024. Beneficiați de bilete la cel mai redus preț cu tariful early bird până pe 17 martie. Toate detaliile despre keynote speakers, temă, bilete cu tarif redus etc. vă invităm să le găsiți pe site-ul conferinței la adresa: https://32.aicps.ro/ In plus vă punem la dispoziție și un cod de reducere pentru cazare la Hotel Internațional Iași, unde se va desfășura și conferința, în limita locurilor disponibile! detalii »

Cu mare tristețe și regret anunțăm încetarea din viață a domnului Dr. ing. Lucian DOGARIU

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 25.02.2024

Înmormântarea va avea loc in Comuna Provița de Jos , Județul Câmpina , cimitirul Provița de Jos marți . 27 februarie 2024 , ora 12-13. Domnul Lucian DOGARIU s-a născut la 21 aprilie 1939, în Arad, a fost inginer constructor, doctor inginer, profesor onorific la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” din București și membru fondator al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), a făcut parte din Consiliul de Conducere al AICPS. A fost membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România din anul 2004. A fost un membru activ al Secției de Construcții-Urbanism, participând la toate edițiile Zilelor academice ASTR, la ședințele de secție și la adunările generale ale ASTR. În cadrul Academiei a susținut conferința: „Impactul Informaticii asupra Teoriei Structurilor”. detalii »

Cu regret anunțăm încetarea din viață a domnului ing. Nicolae Dinu GHIȚĂ

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 03.01.2024

Cu regret anunțăm încetarea din viață a domnului ing. Nicolae Dinu GHIȚĂ – membru fondator și colaborator al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), a fost membru activ, participând la conferințele naționale AICPS și interesat în permanență de activitatea asociației. Domnul ing. Ghiță Nicolae Dinu a absolvit Facultatea de Construcții București, Specialitatea -Construcții civile, industriale și agricole, promoția – 1957. În anul 1957 a început activitatea ca șef de șantier la ICM3, executând construcții civile până în anul 1960. Din anul 1960 a fost angajat al Institutului IPROLAM București, unde și-a desfășurat activitatea, ocupând succesiv următoarele funcții: inginer proiectant, șef atelier, șef secție construcții și inginer consilier CTE. In perioada 1985-1990 a fost asistent la catedra de Construcții Metalice, în cadrul Facultății de Construcții Civile și Industriale București. detalii »

Prelungire termen înscriere comunicări și Premii AICPS - până pe 12 decembrie

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 29.11.2023

AICPS vine și de această dată în ajutorul Dvs. – bucurați-vă de zilele libere, iar până la data de 12 Decembrie (termen prelungit) asigurați-vă că ați transmis cea mai bună versiune a rezumatului comunicării Dvs. și/sau propuneri pentru Premiile AICPS. detalii »

ANUNȚ IMPORTANT: Conferința Națională AICPS 5-7 iunie 2024 - START înscrieri comunicări și Premii AICPS

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 16.11.2023

Avem bucuria de a anunța evenimentul anual de marcă al AICPS, cea de-a 32-a ediție a Conferinței Naționale AICPS în zilele de 5 iunie (welcome reception) și 6-7 iunie 2024, iar pe această cale vă invităm alături de noi, de această dată la IAȘI. Mai mult dăm START și înscrierilor atât pentru Premiile AICPS, cât și pentru susținerea de comunicări în cadrul ediției 2024 a Conferinței Naționale AICPS. detalii »

Lansare Apel pentru proiecte create de membri AICPS

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 18.10.2023

SCOPUL: Apelul pentru proiecte se desfășoară în acord cu scopul statutar al AICPS și urmărește: ⮚ întărirea și consolidarea rolului inginerilor constructori proiectanți de structuri; ⮚ sprijinirea activității de proiectare; ⮚ creșterea prestigiului și a autorității profesionale a inginerilor constructori proiectanți de structuri, precum și creșterea vizibilității profesiei și a importanței sale sociale; detalii »

Ediția a II-a Simpozionului AICPS:”Cutremurul din 10 noiembrie 1940 ” la Sibiu / 10 noiembrie 2023

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 05.10.2023

Avem plăcerea să vă anunțăm organizarea celei de a doua ediții a Simpozionului AICPS ”Cutremurul din 10 Noiembrie 1940”, ocazie cu care ne vom reuni de această dată la Sibiu, în data de vineri, 10 noiembrie 2023. Tematica simpozionului fiind: Schimbarea ultimelor normative și a legislației românești, în acord cu reziliența construcțiilor. Taxă de participare: Pentru membri AICPS: 75 lei + TVA Pentru nemembri AICPS: 150 lei + TVA Vă încurajăm să vă rezervați locul accesând linkul de mai jos:⬇ https://cutt.ly/3wnnCl9E Vă mulțumim și așteptăm înscrierile dumneavoastră până la data de 31octombrie 2023, locurile fiind limitate la 75 ! detalii »

Înregistrările video ale celei de a 31-a Conferințe Naționale AICPS, 18-19 Mai, Timișoara

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 25.07.2023

Știm că vă doriți să vedeți prezentările care s-au desfășurat în paralel în cadrul Conferinței 31 AICPS. Așa cum unii dintre dumneavoastră vă doriți să revedeți unele prezentări de la Conferință. Începând de astăzi puteți revedea întreaga conferință 31 AICPS în versiune online: Înregistrările video ale prezentărilor din cele 2 zile ale Conferinței 31 AICPS sunt exclusiv disponibile participanților la conferință. Le puteți viziona oricând și de oricâte ori doriți, prin intermediul platformei ZOOM. detalii »

Conferința ”COORDINATING ENGINEERING FOR SUSTAINABILITY AND RESILIENCE Timișoara”/ 29-31 Mai 2024

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 15.06.2023

Colegii de la Universitatea Politehnica Timișoara anunță organizarea Conferinței internaționale”COORDINATING ENGINEERING FOR SUSTAINABILITY AND RESILIENCE” la Timișoara/29-31 Mai 2024 , în colaborare cu Academia Română, Școala de Inginerie a Universității din Birmingham și Facultatea de Inginerie a Universității de Știință și Tehnologie Jordan. Mai multe detalii puteți găsi accesând : https://www.ct.upt.ro/cesare24/ detalii »

31 AICPS: Ingineria structurală în investiții strategice, investiții private și inovațiile viitorului

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 09.06.2023

Au trecut deja 4 luni de la producerea Cutremurelor devastatoare din Turcia. Emoția produsă atunci a adus publicul larg cu încă un pas mai aproape de a înțelege una din misiunile profesiei de inginer proiectant de structuri – aceea de a reduce riscul de pierderi materiale și de vieți omenești în cazul unui seism major. “Este un aspect semnificativ faptul că piața de construcții din România este puternic influențată de riscul seismic. Adaptarea la această realitate face ca, astăzi, printre altele, consumul de materiale de construcții să fie diferit la București față de Constanța sau față de Paris, un oraș european unde hazardul seismic este mai redus. Plusul de materiale, pe care îl simțim la buzunar ca pe un cost mai mare, se reflectă într-o comportare bună în caz de cutremur și micșorează riscul de accidente și de pierderi de vieți omenești.” (Dr. Ing. Lucian Melinceanu, Președinte AICPS) detalii »

Cursul „Fundamentele proiectării structurilor cu pereți de beton în acord cu prevederile reglementării tehnice CR 2-1-1.1, revizuită”/13 și 14 iulie 2023 , 9-17

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 29.05.2023

Stimate doamne, stimați domni, AICPS în parteneriat cu UTCB are bucuria să anunțe organizarea din nou a cursului „Fundamentele proiectării structurilor cu pereți de beton în acord cu prevederile reglementării tehnice CR 2-1-1.1, revizuită”. Cursul se va desfășura la sediul UTCB (format fizic) din B-dul Lacul Tei 124, București în zilele de 13 și 14 IULIE 2023, in intervalul orar 9-17. Programul se adresează persoanelor fizice cu calificare universitară minimă de nivel 6 (licență), în domeniul ingineriei civile. Acest program va prilejui interacțiunea profesională dintre ingineri în cadrul a două zile în care vor fi prezentate și discutate prevederile reglementării tehnice revizuite. Cursul este organizat Departamentul de Construcții de Beton Armat din cadrul Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole, împreună cu Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) vine în continuarea demersurilor #UTCB pentru asigurarea unui cadru unitar de practică în #sectorul construcțiilor. detalii »

Oferta specială Graitec Romania pentru membrii cu ocazia Conferinței AICPS31 până la 30.06.2023

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 22.05.2023

GRAITEC Romania partener și sponsor Silver al celei de-a 31-a ediții a Conferinței Naționale AICPS vă propune o oferta exclusiv pentru membrii AICPS: 20% reducere pentru GRAITEC Advance Design, oferta valabila până la data de 30 iunie 2023 • Advance Design Premium Subscription 1 an, preț de lista: 1865 euro, pret pentru membrii AICPS: 1490 euro • Advance Design Ultimate Subscription 1 an, pret de lista: 2600 euro, pret pentru membrii AICPS: 2080 euro detalii »

Comunicat de presă: Conferința Națională AICPS31 - 18-19 MAI 2023 -Timișoara

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 15.05.2023

Tradiția și suflul nou își dau întâlnire la evenimentul tehnic de referință al comunității de ingineri proiectanți din Romania – Conferința Națională AICPS. Pe 18 și 19 mai 2023 Conferința Națională AICPS se va desfășura în Timișoara, Capitală Culturală Europeană. Tema celei de-a 31-a ediții este „Stil | Structură | Sustenabilitate”. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Universității Politehnica Timișoara. Academicianul Dan Dubină, personalitate marcantă a ingineriei de structuri este invitat special al Conferinței Naționale AICPS. Academicianul va vorbi despre Timișoara ca loc de naștere al unei remarcabile Școli de construcții metalice și stabilitatea structurilor. Invitații internaționali din Suedia, Turcia, Marea Britanie și Finlanda vor aborda teme precum: rolul inginerilor constructori în promovarea sustenabilității, considerații asupra efectelor cutremurelor din 6 Februarie 2023 produse în Turcia, evaluarea și conservarea structurilor de patrimoniu, hazardul seismic în funcție de risc, în contextul securității nucleare. detalii »

Anunț prelungire termen pentru transmitere prezentări Power-Point Conferința Națională a AICPS/până luni 24.04.2023

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 18.04.2023

Ne bucurăm să oferim șansa membrilor asociației de a împărtăși experiența profesională alături de keynote speakeri de renume internațional și național, în cadrul unui eveniment de referință în industria de construcții. Dorim să felicităm membrii comunității de ingineri care au trimis propuneri pentru sesiunile de prezentări din cadrul Conferinței Naționale AICPS și să anunțăm extinderea termenului limită pentru transmiterea prezentărilor POWER POINT finale - pentru lucrările care au fost selectate - până luni 24.04.2023. Suntem încântați de interesul atât în ceea ce privește participarea cât și implicarea activă prin susținerea de prezentări. Într-o lună ne revedem la cea de-a 31-a ediție a Conferinței Naționale AICPS! Pentru mai multe detalii și actualizări vizitați site-ul conferinței: http://31.aicps.ro/ detalii »

Prima Fire Safety of Buildings Conference/30 martie 2023

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 27.03.2023

Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri este partener principal al Pria Fire Safety of Buildings Conference in 30 martie 2023, ediția aniversara cu nr. 10, la Grand Hotel Bucharest, sala Rapsodia, de la 9,30 Membrii AICPS au participarea gratuita si ii rugăm sa se inscrie aici https://priaevents.ro/inregistrare-pria-firesafety-ofbuildings-30martie2023/ https://priainfo.ro/aicps-este-partener-principal-al-pria-fire-safety-of-buildings-conference-30-martie-2023/ detalii »

AICPS: comunitatea care lucrează pentru construcții mereu mai sigure

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 23.02.2023

Cu toții am simțit în ultimele săptămâni emoția puternică a cutremurelor din Turcia și de la noi din țară. Avem de făcut o alegere. Putem rămâne în starea de panică. Sau putem să ne informăm de la profesioniști. Ce s-a făcut în 60 de ani de la existența primului cod de proiectare seismică în România? Codurile de proiectare seismică s-au îmbunătățit constant: în 1963, 1978, 1992, 2006, 2013 și 2019. Mai concret, dacă înainte de 1963 construcțiile erau proiectate exclusiv la forțe gravitaționale, în ziua de azi forțele seismice de proiectare sunt și de 10 ori mai mari, pentru unele tipuri de construcții, față de cele din codurile din perioada 1963 - 1970. Ca să înțelegem mai ușor să ne gândim la centurile de siguranță. În 1963 centurile de siguranță au intrat în dotarea obligatorie a mașinilor. De atunci sistemul a devenit treptat mai complex: centuri de siguranță împreună cu tetiere, airbag-uri, o caroserie mai ductilă etc., ceea ce astăzi ne asigură mai multă protecție în situații critice. Codurile de proiectare seismică ne asigură tot astfel un grad sporit de siguranță în caz de cutremur. Sunt reglementări legale care oferă șansa caselor noastre să fie construite sau consolidate având structuri de rezistență din ce în ce mai sigure. detalii »

Înscrieri EARLY BIRD la Conferința Națională AICPS cea de a 31-a ediție/ 18 și 19 mai 2023 la Timișoara

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 12.01.2023

Stimate doamne , stimați domni, dăm startul înscrierilor la cea de a 31-a ediție a Conferinței Naționale AICPS! Vă invităm să vă rezervați locul in perioada Early bird până la data de 15.02.2023 și astfel beneficiați de tarifele speciale! Pentru înscriere vă rugăm să completați formularul accesând link-ul de mai jos: https://forms.gle/RWcwGyxDQTTrWEa36d detalii »

AICPS vă dorește Sărbători fericite! La mulți ani!

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 19.12.2022

Cu ocazia Crăciunului și Noului An urăm membrilor și partenerilor AICPS să se bucure de sărbători binecuvântate, cu sănătate și împliniri alături de toți cei dragi! Crăciun fericit și La mulți ani! detalii »

Înregistrarea video a simpozionului "Cutremurul din 10 Noiembrie 1940", București, Grand Hotel, 10.11.2022

Evenimente | Scris de AICPS | Publicat pe 24.11.2022

În cuprinsul articolului puteți accesa link-urile de vizionare a simpozionului "Cutremurul din 10 Noiembrie 1940", organizat de către AICPS, la Grand Hotel București, în data de 10.11.2022 detalii »